Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies.
Jestem lekarzem Jestem pacjentem

Dieta

  • Bariatria w koszyku

    – Szef resortu dał impuls do pracy nad umieszczeniem bariatrii w koszyku. Możemy się spodziewać, że finansowanie zostanie wprowadzone już w tym roku – mówi dr hab. Maciej Michalik, prof. UWM w Olsztynie, przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP.

  • Dieta dla wegetarianek i weganek z cukrzycą ciążową

    Ogólne zasady wegetarianizmu i weganizmu w GDM oraz przykładowe jadłospisy

  • Kawa a ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

    Kawa może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u osób predysponowanych genetycznie.

  • Wpływ kolejności spożycia składników odżywczych na poposiłkowe wartości glukozy i insuliny u osób chorych na cukrzycę typu 2

    Dieta osób chorujących na cukrzycę ma szczególne znaczenie. W celu optymalizacji leczenia ważne jest utrzymanie wartości glikemii w normie, zwłaszcza zachowanie prawidłowego stężenia glukozy po posiłkach, ponieważ skoki jej stężenia we krwi mają działanie proaterogenne.

  • Ziemniak pod lupą – komentarz

    Wartości energetyczne oraz indeks glikemiczny produktów różnią się w zależności od odmiany ziemniaków, rodzaju produktu oraz czasu przygotowania. Przeczytaj komentarz lek. Izabeli Lasoń.

  • Lody w diecie diabetyka

    Aby pomóc diabetykom w wyborze odpowiedniego rodzaju lodów i stworzyć możliwość dostosowania odpowiedniej ilości insuliny, obliczono zawartość kcal, węglowodanów, białek, tłuszczów, a także wymienniki węglowodanowe (WW) i białkowo-tłuszczowe (WBT) w 100 gramach produktu.

  • Rola indeksu glikemicznego i zawartości białka i tłuszczów w diecie chorego na cukrzycę typu 1

    Skład posiłków i rodzaj węglowodanów mają istotny wpływ na glikemię poposiłkową. Zalecenia dietetyczne dla chorych na cukrzycę typu 1 nie różnią się znacząco od zaleceń dla zdrowej populacji, ale poza koniecznością liczenia WW, istnieją ograniczenia wynikające z niedoskonałości farmakokinetycznych stosowanych obecnie insulin.

  • Jak nauczyć chorych na cukrzycę typu 1 liczenia wymienników węglowodanowych

    Umiejętność liczenia WW jest niezbędnym warunkiem skuteczności leczenia cukrzycy typu 1, prawidłowego wyrównania metabolicznego, a przez to przyczynia się do uniknięcia późnych powikłań cukrzycy, będących bezpośrednim skutkiem przewlekłej hiperglikemii. Bez liczenia węglowodanów w posiłkach prawidłowe dawkowanie insuliny jest niemożliwe.

  • Ziemniak pod lupą

    Naukowcy sprawdzili, czy jedzenie ziemniaków i frytek zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

  • Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem retinopatii cukrzycowej

    Dieta śródziemnomorska obecnie uznawana jest za najzdrowszy model żywienia człowieka. Liczne badania naukowe potwierdzają jej korzystny wpływ na zmniejszanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Mniejszy odsetek zachorowań i zdarzeń sercowych zaobserwowano w populacji basenu Morza Śródziemnego.

22 artykułów - strona 1 z 3

Rozpoznawanie i leczenie cukrzycy u dzieci i młodzieży

Aktualne (2014) wytyczne International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD)
Medycyna Praktyczna Pediatria, Wydanie Specjalne 5/2015

Drogowskaz dla lekarza

Jak rozpoznawać i leczyć stan przedcukrzycowy i cukrzycę typu 2?

Zadaj pytanie ekspertowi

Masz wątpliwości w zakresie diabetologii? Nie wiesz jak postąpić? Wyślij pytanie, dostaniesz indywidualną odpowiedź eksperta!