prof. Ewa Małecka-Tendera
Szwecja - kraj sprzyjający rozwojowi cukrzycy typu 1.
W 2008 r. w związku z narastającym w USA problemem otyłości również wśród dzieci i młodzieży eksperci zajmujący się kwestią żywienia dzieci przeprowadzili ocenę dotyczącą składu posiłków spożywanych przez amerykańskie dzieci i nastolatki w szkole.
Na pytanie do eksperta odpowiada dr n. med. Małgorzata Wójcik.
Na pytanie do eksperta odpowiada prof. dr hab. n. med. Przemysława Jarosz-Chobot.
Jaka jest częstość zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci w Polsce w ciągu roku? Jakie są tendencje? Przeczytaj rozmowę z prof. Przemysławą Jarosz-Chobot.
Zwiększone spożycie kalorii w produktach płynnych wiąże się także ze zwiększonym całkowitym spożyciem energii. Na przykład młodzież wypijająca około 225 ml lub więcej niedietetycznych napojów gazowanych spożywa więcej kalorii niż osoby pijące napoje niesłodzone cukrem.
W minionym roku w dziedzinie diabetologii wieku rozwojowego odnotowano wiele interesujących doniesień. Niektóre z poruszonych w nich zagadnień omówiono w artykule.
W ostatnich dekadach obserwuje się znamienny wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Powoduje to zwiększenie częstości zaburzeń tolerancji węglowodanów i zachorowania na cukrzycę w tej grupie wiekowej.
W komentowanym artykule omówiono ważny klinicznie problem dotyczący wczesnej diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych u dzieci i młodzieży.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.