Rozpoznawanie cukrzycy na podstawie odsetka HbA1c – czy nadszedł już czas?

05.01.2011
prof. dr hab. med. Maciej Małecki1, dr hab. med. Leszek Czupryniak2


1 Katedra i Klinika Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
2 Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi

Skróty: HbA1c – hemoglobina glikowana, NGSP – National Glycohemoglobin Standardization Program

Do trzech kryteriów rozpoznania cukrzycy, opartych na oznaczeniu glikemii, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (American Diabetes Association) dołączyło w 2010 roku jeszcze jedno – odsetek hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Lekarzom w Stanach Zjednoczonych zaleca się, aby rozpoznawać cukrzycę, gdy odsetek HbA1c wynosi >=6,5%, a wartości 5,7–6,4% uznawać za stan zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy. Zrezygnowano przy tym z pojęcia stanów przedcukrzycowych (prediabetes). Warunkiem korzystania z oznaczenia HbA1c jako narzędzia diagnostyki tolerancji węglowodanów jest dostęp do takich metod laboratoryjnych, które są zgodne ze standardem stosowanym w badaniu DCCT (Diabetes Control and Complications Trial) lub mają certyfikat National Glycohemoglobin Standardization Program (NGSP).[1]

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.