Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies.
Jestem lekarzem Jestem pacjentem

Dieta

  • Dieta paleolityczna u chorych na cukrzycę – czy jest korzystna?

    Dieta paleolityczna to sposób żywienia, zgodnie z którym należy spożywać żywność typową dla naszych przodków z okresu paleolitu.

  • Bariatria w koszyku

    – Szef resortu dał impuls do pracy nad umieszczeniem bariatrii w koszyku. Możemy się spodziewać, że finansowanie zostanie wprowadzone już w tym roku – mówi dr hab. Maciej Michalik, prof. UWM w Olsztynie, przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP.

  • Organokiny – nowe pojęcie w regulacji metabolizmu energetycznego

    Poznanie procesów zachodzących przy współudziale organokinin może być kluczowe w tworzeniu skutecznych strategii terapeutycznych zaburzeń metabolicznych. Co więcej, oznaczanie profilu organokinin może się okazać przydatnym narzędziem diagnostyczno-prognostycznym w ocenie rozwoju ryzyka tych zaburzeń u poszczególnych pacjentów.

  • Tkanka tłuszczowa - czy tylko magazyn energetyczny?

    Otyłości najczęściej towarzyszy proces zwiększenia insulinooporności, który w niektórych przypadkach doprowadza do rozwoju kolejnych zaburzeń metabolicznych, jak cukrzyca typu 2, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, uogólniona miażdżyca (z jej następstwami: chorobą niedokrwienną serca, udarem, zawałem serca,) czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

  • Błędy dietetyczne – doświadczenie dietetyka

    Obecnie odchodzi się od określenia dieta cukrzycowa, mówi się raczej, że chorzy na cukrzycę powinni stosować tzw. dietę zdrowego człowieka, czyli powinni odżywiać się jak każdy zdrowy człowiek.

  • Dieta dla chorego na cukrzycę

    Jeżeli ilość białka ma wynieść 0,8–1,0/kg WC, a cukry stanowić 45%..., to reszta musi być tłuszczem. Czy to zdrowsze? Odpowiedź eksperta.

  • Dieta dla wegetarianek i weganek z cukrzycą ciążową

    Ogólne zasady wegetarianizmu i weganizmu w GDM oraz przykładowe jadłospisy.

  • Kawa a ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

    Kawa może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u osób predysponowanych genetycznie.

  • Wpływ kolejności spożycia składników odżywczych na poposiłkowe wartości glukozy i insuliny u osób chorych na cukrzycę typu 2

    Dieta osób chorujących na cukrzycę ma szczególne znaczenie. W celu optymalizacji leczenia ważne jest utrzymanie wartości glikemii w normie, zwłaszcza zachowanie prawidłowego stężenia glukozy po posiłkach, ponieważ skoki jej stężenia we krwi mają działanie proaterogenne.

  • Ziemniak pod lupą – komentarz

    Wartości energetyczne oraz indeks glikemiczny produktów różnią się w zależności od odmiany ziemniaków, rodzaju produktu oraz czasu przygotowania. Przeczytaj komentarz lek. Izabeli Lasoń.

28 artykułów - strona 1 z 3

Rozpoznawanie i leczenie cukrzycy u dzieci i młodzieży

Aktualne (2014) wytyczne International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD)
Medycyna Praktyczna Pediatria, Wydanie Specjalne 5/2015

Drogowskaz dla lekarza

Jak rozpoznawać i leczyć stan przedcukrzycowy i cukrzycę typu 2?

Zadaj pytanie ekspertowi

Masz wątpliwości w zakresie diabetologii? Nie wiesz jak postąpić? Wyślij pytanie, dostaniesz indywidualną odpowiedź eksperta!

Konferencje i szkolenia

III Konferencja Postępy w diabetologii, 20.10.2017 - 21.10.2017, Kraków

Podhalańskie Dialogi Medyczne, 20.10.2017 - 22.10.2017, Zakopane

I Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej, 21.10.2017, Katowice