Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta

  • Jaką rolę w rehabilitacji po udarze mózgu odgrywa postępowanie dietetyczne?

    O roli postępowania dietetycznego w rehabilitacji pacjentów po udarze mózgu powiedziała dr hab. n. med. Iwona Szarzyńska-Długosz.

  • Ryzyko wynikające ze źle dobranej diety

    - Z otyłością kojarzy się ponad 45 chorób, dlatego dieta musi być indywidualnie dostosowana do potrzeb metabolicznych pacjenta. Źle dobrana dieta może mieć bardzo negatywne skutki. Przeczytaj rozmowę MP.PL z dr Magdaleną Białkowską, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

  • Beżowa tkanka tłuszczowa - komentarz

    Ponieważ tekst o beżowej tkance tłuszczowej (BAT) wywołuje Państwa zainteresowanie i emocje, chcę odnieść się do budzącej kontrowersje cytowanej publikacji autorstwa Hanssen M.J. i wsp. „Short term cold acclimation improves insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes mellitus” opublikowanej w 2015 r. na łamach opiniotwórczego pisma Nature Medicine.

  • Beżowa tkanka tłuszczowa – czy nowy sojusznik w walce z cukrzycą typu 2 i otyłością?

    Histologiczny podział tkanki tłuszczowej na białą i brunatną stał się, w ostatniej dekadzie, nie mniej atrakcyjny i użyteczny dla badaczy niż klasyczny anatomiczny podział na tkankę tłuszczową obwodową i trzewną.

  • Nowości w Piramidzie zdrowego żywienia

    W ubiełym roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikował nową wersję Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla zdrowych osób. Uwzględnia ona aktualne wyniki badań naukowych dotyczących zdrowego stylu życia i jego wpływu na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworowym.

  • Organokiny – nowe pojęcie w regulacji metabolizmu energetycznego

    Poznanie procesów zachodzących przy współudziale organokinin może być kluczowe w tworzeniu skutecznych strategii terapeutycznych zaburzeń metabolicznych. Co więcej, oznaczanie profilu organokinin może się okazać przydatnym narzędziem diagnostyczno-prognostycznym w ocenie rozwoju ryzyka tych zaburzeń u poszczególnych pacjentów.

  • Tkanka tłuszczowa - czy tylko magazyn energetyczny?

    Otyłości najczęściej towarzyszy proces zwiększenia insulinooporności, który w niektórych przypadkach doprowadza do rozwoju kolejnych zaburzeń metabolicznych, jak cukrzyca typu 2, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, uogólniona miażdżyca (z jej następstwami: chorobą niedokrwienną serca, udarem, zawałem serca,) czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

  • Błędy dietetyczne – doświadczenie dietetyka

    Obecnie odchodzi się od określenia dieta cukrzycowa, mówi się raczej, że chorzy na cukrzycę powinni stosować tzw. dietę zdrowego człowieka, czyli powinni odżywiać się jak każdy zdrowy człowiek.

  • Dieta dla chorego na cukrzycę

    Jeżeli ilość białka ma wynieść 0,8–1,0/kg WC, a cukry stanowić 45%..., to reszta musi być tłuszczem. Czy to zdrowsze? Odpowiedź eksperta.

  • Dieta paleolityczna u chorych na cukrzycę – czy jest korzystna?

    Dieta paleolityczna to sposób żywienia, zgodnie z którym należy spożywać żywność typową dla naszych przodków z okresu paleolitu.

43 artykuły - strona 2 z 5

Rozpoznawanie i leczenie cukrzycy u dzieci i młodzieży

Aktualne (2014) wytyczne International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD)
Medycyna Praktyczna Pediatria, Wydanie Specjalne 5/2015

Drogowskaz dla lekarza

Jak rozpoznawać i leczyć stan przedcukrzycowy i cukrzycę typu 2?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Konferencje i szkolenia

XX Zjazd Naukowy PTD, 16.05.2019-18.05.2019, Lublin