Dieta

  • Sytość sensoryczna, czyli sernik zamiast obiadu

    Sytość sensoryczna nie jest wystarczającym sygnałem do zaprzestania spożywania żywności, często prowadząc do nadkonsumpcji – jemy więcej, tracimy rozeznanie, czy nasycamy głód fizyczny czy apetyt - mówi dr inż. Beata Sińska. Przeczytaj rozmowę MP.PL.

  • Kompleksowa opieka nad pacjentem z otyłością – psychodietetyka jako wsparcie pracy lekarza

    Bazując na czynnikach psychologicznych wpływających na odżywianie, psychodietetyk dąży do trwałej zmiany, która poprzez transformację starych nawyków, wypracowanie nowych zachowań żywieniowych oraz wyposażenie pacjenta w zestaw umiejętności pozwoli na utrzymanie prawidłowej masy ciała bez życia w permanentnym stanie ograniczania.

  • Jaką rolę w rehabilitacji po udarze mózgu odgrywa postępowanie dietetyczne?

    O roli postępowania dietetycznego w rehabilitacji pacjentów po udarze mózgu powiedziała dr hab. n. med. Iwona Szarzyńska-Długosz.

  • Ryzyko wynikające ze źle dobranej diety

    - Z otyłością kojarzy się ponad 45 chorób, dlatego dieta musi być indywidualnie dostosowana do potrzeb metabolicznych pacjenta. Źle dobrana dieta może mieć bardzo negatywne skutki. Przeczytaj rozmowę MP.PL z dr Magdaleną Białkowską, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

  • Beżowa tkanka tłuszczowa - komentarz

    Ponieważ tekst o beżowej tkance tłuszczowej (BAT) wywołuje Państwa zainteresowanie i emocje, chcę odnieść się do budzącej kontrowersje cytowanej publikacji autorstwa Hanssen M.J. i wsp. „Short term cold acclimation improves insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes mellitus” opublikowanej w 2015 r. na łamach opiniotwórczego pisma Nature Medicine.

  • Beżowa tkanka tłuszczowa – czy nowy sojusznik w walce z cukrzycą typu 2 i otyłością?

    Histologiczny podział tkanki tłuszczowej na białą i brunatną stał się, w ostatniej dekadzie, nie mniej atrakcyjny i użyteczny dla badaczy niż klasyczny anatomiczny podział na tkankę tłuszczową obwodową i trzewną.

  • Piramida zdrowego żywienia

    W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikował nową wersję Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla zdrowych osób. Uwzględnia ona aktualne wyniki badań naukowych dotyczących zdrowego stylu życia i jego wpływu na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworowym.

  • Organokiny – nowe pojęcie w regulacji metabolizmu energetycznego

    Poznanie procesów zachodzących przy współudziale organokinin może być kluczowe w tworzeniu skutecznych strategii terapeutycznych zaburzeń metabolicznych. Co więcej, oznaczanie profilu organokinin może się okazać przydatnym narzędziem diagnostyczno-prognostycznym w ocenie rozwoju ryzyka tych zaburzeń u poszczególnych pacjentów.

  • Tkanka tłuszczowa - czy tylko magazyn energetyczny?

    Otyłości najczęściej towarzyszy proces zwiększenia insulinooporności, który w niektórych przypadkach doprowadza do rozwoju kolejnych zaburzeń metabolicznych, jak cukrzyca typu 2, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, uogólniona miażdżyca (z jej następstwami: chorobą niedokrwienną serca, udarem, zawałem serca,) czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

  • Błędy dietetyczne – doświadczenie dietetyka

    Obecnie odchodzi się od określenia dieta cukrzycowa, mówi się raczej, że chorzy na cukrzycę powinni stosować tzw. dietę zdrowego człowieka, czyli powinni odżywiać się jak każdy zdrowy człowiek.

65 artykułów - strona 4 z 7

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.