Czy jedzenie czekolady zapobiega chorobom?

Spożycie czekolady a choroby sercowo-naczyniowe i metaboliczne – przegląd systematyczny

14.11.2011
Omówienie artykułu: Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis
A. Buitrago-Lopez i wsp.
BMJ, 2011; 343: d4488

Wybrane treści dla pacjenta
  • Cukrzyce wtórne
  • Dieta w zespole metabolicznym
  • Cukrzyca MODY
  • Cukrzyca – typy cukrzycy, badania i sposoby leczenia
  • Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym
  • Dieta w leczeniu otyłości i towarzyszącej jej insulinooporności
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Inne choroby związane z zaburzeniem metabolizmu węglowodanów
  • Zespół hiperglikemiczno-hiperosmolalny
  • Cukrzyca typu 2

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.