Dieta wegańska lepiej pobudza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, niż dieta zawierająca produkty pochodzenie zwierzęcego – sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.
Inhibitory SGLT2 sprzyjają wystąpieniu glikozurii, co może wpływać na homeostazę wapnia, fosforu i witaminy D.
Blisko 2000 osób odwiedziło w sobotę Oddziały Wojewódzkie NFZ w ramach Dnia Otwartego #NieCukrz, cukier szkodzi. To rekordowa liczba odwiedzających.
2 lutego 2019 roku w Krakowie odbędzie się konferencja, której tematem będą najnowsze zalecenia PTD wydane na 2019 rok.
Naukowcy podzielili cukrzycę typu 2 na kilka podgrup w celu przeanalizowania progresji choroby. Ich prace mogą pomóc w zapewnieniu pacjentom zindywidualizowanych rozwiązań w zakresie opieki.
Nie ma dowodów na to, że suplementy z selenem zapobiegają rozwojowi chorób przewlekłych, w tym cukrzycy - przekonują naukowcy na łamach pisma "Diabetes, Obesity and Metabolism".
Pewne składniki jajek mogą przyczyniać się do obniżenia ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badania, które publikuje pismo “Molecular Nutrition and Food Research”.
O ile spożywanie napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, o tyle związek między spożywaniem napojów bezalkoholowych a powikłaniami cukrzycy wciąż pozostaje nieznany.
W badaniu, którego wyniki opublikowało czasopismo „JAMA Neurology” próbowano odpowiedzieć na pytanie, czy u kobiet występuje zależność pomiędzy tymi dwiema chorobami.
W czasopiśmie "Obesity Surgery" ukazał się artykuł, w którym – posługując się punktacją DiaRem i Ad-DiaRem (Advanced DiaRem) – przeanalizowano długoterminowe (dwu- i pięcioletnie) pooperacyjne rokowania dotyczące cukrzycy typu 2 u pacjentów po przebytych zabiegach RYGB, SG i GB.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.