Aktualności

  • Trzej nowi konsultanci medyczni w Łódzkiem

    Wojewoda łódzki Jolanta Chełmińska wręczyła akty powołania na stanowisko konsultanta wojewódzkiego: w dziedzinie endokrynologii i diabetologii dziecięcej - dr. n. med. Renacie Stawerskiej, anestezjologii i intensywnej terapii - prof. dr. hab. n. med. Wojciechowi Gaszyńskiemu, oraz neurologii - dr. n. med. Bożenie Adamkiewicz.

  • Metformina i resweratrol obniżają poziom cukru we krwi

    Kanadyjscy naukowcy odkryli sposób, w jaki metformina, związek wykorzystywany w leczeniu cukrzycy typu 2, i resweratrol występujący w czerwonym winie, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi - informuje pismo "Nature Medicine".

  • Przerwa w dostawach insuliny Insuman

    W wyniku problemów z procesem wytwarzania linii Insuman, firma Sanofi-aventis Deutschland GmbH zmniejszyła produkcję i zwalnianie serii z linii Insuman Basal, Comb i Rapid (wkłady i wstrzykiwacze) - informuje Prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych Grzegorz Cessak.

  • Przeciwcukrzycowe tłuszcze

    Tłusta dieta jest słusznie kojarzona z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, zwiększa bowiem ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że pewna grupa tłuszczów może potencjalnie pomóc w terapii chorych na cukrzycę - wynika z badań naukowców z Kalifornii.

  • VII Marcowe Małopolskie Dni Diabetologiczne

    27 i 28 marca w Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego odbywały się VII Marcowe Małopolskie Dni Diabetologiczne będące platformą wymiany informacji klinicznych na temat opieki diabetologicznej.

  • Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy

    Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy, wywołując obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu u szczurów cierpiących na cukrzycę – zawiadamiają naukowcy z Delta State University w Nigerii.

  • Polska lekceważy epidemię cukrzycy

    Chociaż liczba chorych na cukrzycę stale rośnie, środki wydawane na opiekę diabetologiczną systematycznie maleją – alarmują eksperci. Jak oceniają, jest to nie tylko przejaw lekceważenia groźnej epidemii, ale też ograniczania praw osób chorych na cukrzycę.

  • Szansa na lepsze poznanie mechanizmów różnych postaci cukrzycy

    26 lutego naukowcy z Zakładu Biotechnologii Medycznej Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ pod kierunkiem prof. Józefa Dulaka i prof. Alicji Józkowicz opublikowali w czasopiśmie "Scientific Reports" pracę opisującą możliwość wykorzystania komórek iPS myszy i ludzi do badania mechanizmów cukrzycy.

  • WHO zaleca zmniejszenie spożycia cukrów prostych

    Wszyscy powinni zmniejszyć spożycie cukru do mniej niż 10 proc. zapotrzebowania na energię - zaleciła w środę Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Jest to konieczne, by zmniejszyć ryzyko otyłości i próchnicy zębów. Chodzi o ograniczenie cukrów prostych.

  • Niedobór witaminy D związany bardziej z ryzykiem cukrzycy niż otyłości

    Osoby z niskim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, niezależnie od masy ciała – wynika z badania opublikowanego w "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

1707 artykułów - strona 143 z 171

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.