Wojewoda łódzki Jolanta Chełmińska wręczyła akty powołania na stanowisko konsultanta wojewódzkiego: w dziedzinie endokrynologii i diabetologii dziecięcej - dr. n. med. Renacie Stawerskiej, anestezjologii i intensywnej terapii - prof. dr. hab. n. med. Wojciechowi Gaszyńskiemu, oraz neurologii - dr. n. med. Bożenie Adamkiewicz.
Kanadyjscy naukowcy odkryli sposób, w jaki metformina, związek wykorzystywany w leczeniu cukrzycy typu 2, i resweratrol występujący w czerwonym winie, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi - informuje pismo "Nature Medicine".
W wyniku problemów z procesem wytwarzania linii Insuman, firma Sanofi-aventis Deutschland GmbH zmniejszyła produkcję i zwalnianie serii z linii Insuman Basal, Comb i Rapid (wkłady i wstrzykiwacze) - informuje Prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych Grzegorz Cessak.
Tłusta dieta jest słusznie kojarzona z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, zwiększa bowiem ryzyko otyłości. Okazuje się jednak, że pewna grupa tłuszczów może potencjalnie pomóc w terapii chorych na cukrzycę - wynika z badań naukowców z Kalifornii.
27 i 28 marca w Auditorium Maximum Uniwersytetu Jagiellońskiego odbywały się VII Marcowe Małopolskie Dni Diabetologiczne będące platformą wymiany informacji klinicznych na temat opieki diabetologicznej.
Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy, wywołując obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu u szczurów cierpiących na cukrzycę – zawiadamiają naukowcy z Delta State University w Nigerii.
Chociaż liczba chorych na cukrzycę stale rośnie, środki wydawane na opiekę diabetologiczną systematycznie maleją – alarmują eksperci. Jak oceniają, jest to nie tylko przejaw lekceważenia groźnej epidemii, ale też ograniczania praw osób chorych na cukrzycę.
26 lutego naukowcy z Zakładu Biotechnologii Medycznej Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ pod kierunkiem prof. Józefa Dulaka i prof. Alicji Józkowicz opublikowali w czasopiśmie "Scientific Reports" pracę opisującą możliwość wykorzystania komórek iPS myszy i ludzi do badania mechanizmów cukrzycy.
Wszyscy powinni zmniejszyć spożycie cukru do mniej niż 10 proc. zapotrzebowania na energię - zaleciła w środę Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Jest to konieczne, by zmniejszyć ryzyko otyłości i próchnicy zębów. Chodzi o ograniczenie cukrów prostych.
Osoby z niskim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę, niezależnie od masy ciała – wynika z badania opublikowanego w "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.