Idealny lunch dla dziecka

03.07.2015
lek. Anna Firek
NZOZ Szpital Miejski w Rabce-Zdroju

W 2008 r. w związku z narastającym w USA problemem otyłości również wśród dzieci i młodzieży eksperci zajmujący się kwestią żywienia dzieci przeprowadzili ocenę dotyczącą składu posiłków spożywanych przez amerykańskie dzieci i nastolatki w szkole. Wnioski płynące z tych obserwacji były alarmujące i stały się podstawą do stworzenia i opracowania narodowego programu regulującego kwestię żywienia dzieci i młodzieży.
Do głównych błędów w żywieniu dzieci zaliczono:

  • spożywanie zbyt małej ilości owoców i warzyw, małą ich różnorodność w diecie ( prawie jedną trzecią całej ilości spożywanych warzyw stanowiły ziemniaki)
  • spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonych produktów zbożowych
  • spożywanie tłuszczów nasyconych i sodu w ilości znacznie przekraczającej dobowe zapotrzebowanie
  • nadmierną podaż kalorii (często do 500 kcal/dobę) której źródłem były głównie utwardzane tłuszcze i cukier.

Opracowany w 2010 r. program dotyczący żywienia dzieci w szkołach zalecał zwiększenie ilości owoców, warzyw i produktów z pełnego ziarna, ustalał podaż kalorii w zależności od grupy wiekowej dzieci oraz ograniczał zawartość tłuszczów trans i soli. Program ponadto zakładał poprawę jakości żywienia dzieci z uwagi na to, że ponad połowa wszystkich spożywanych przez dzieci kalorii pochodziła z posiłków spożywanych w szkole.

Po wprowadzeniu w życie tego programu w ciągu kilku lat napotykano na pewne trudności, m.in. zauważono, że duże ilości jedzenia marnują się, są problemy z doborem składu posiłków pod względem np. dopuszczalnej zawartości tłuszczu i soli. Po głębszej analizie jednak dostrzeżono pewne prawidłowości, np.:

  • konieczność przyzwyczajania dzieci już od najmłodszych lat do spożywania różnorodnych posiłków, wtedy będą chętniej sięgały po nowe produkty i pokarmy
  • owoce i warzywa będą chętniej spożywane jako element posiłku, np. jako deser, a nie jako przekąska między posiłkami.

A zatem – jak powinna wyglądać proporcja różnych składników pokarmowych w lunchu dziecka do 12. roku życia?


OWOCE: 90–180 g
WARZYWA: 130–180 g (w tym warzywa strączkowe)
MLEKO lub produkty mleczne: szklanka PRODUKTY ZBOŻOWE: 28–56 g (maksymalnie 250–350 g/tydzień)
MIĘSO: 28–56 g (maksymalnie 280–350 g/tydzień)
ZAWARTOŚĆ SOLI: mała
TŁUSZCZE NASYCONE: powinny dostarczać maksymalnie do 10% kalorii
TŁUSZCZE TRANS: nie powinny być spożywane przez dzieci

Aby przyrost masy ciała dziecka był prawidłowy, zaleca się przestrzeganie norm kalorycznych. Ustalone normy kaloryczne dla lunchu to:

  • dla dziecka do 5. roku życia → 550–650 kcal
  • dla dziecka między 6.–8. rokiem życia → 600–700 kcal
  • dla dziecka między 9.–12. rokiem życia → 750–850 kcal

Na podstawie artykułu Woo Baidal J.A., Taveras E.M.: Protecting Progress against Childhood Obesity — The National School Lunch Program opublikowanego 29.10.2014 r. w NEJM.org

Zobacz także
  • Cukrzyca typu 2 u dzieci i młodzieży
Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Astma oskrzelowa u dzieci
  • Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Zakażenia układu moczowego u dzieci
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta w kamicy żółciowej
  • Zaburzenia depresyjne u dzieci i młodzieży
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.