Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wpływ cukrzycy lub otyłości na ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera – przegląd systematyczny z metaanalizą

29.04.2011
Omówienie artykułu: Meta-analysis of Alzheimer's disease risk with obesity, diabetes, and related disorders
L.A. Profenno, A.P. Porsteinsson, S.V. Faraone
Biological Psychiatry, 2010; 67: 505–512

Opracował: lek. Rafał Jaeschke
Konsultował prof. dr hab. med. Jerzy Leszek, Pracownia Psychogeriatrii i Choroby Alzheimera Katedry i Kliniki Psychiatrii Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Skróty: AD (Alzheimeris disease) – choroba Alzheimera, APOE4 – apolipoproteina E ε4, BMI (body mass index) – wskaźnik masy ciała, CI (confidence interval) – przedział ufności, ES (effect size) – wielkość efektu

Wprowadzenie

Choroba Alzheimera jest najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną. U osób nią dotkniętych dochodzi do postępującego upośledzenia czynności poznawczych, co ostatecznie prowadzi do utraty zdolności do samodzielnego funkcjonowania. Rozpoznanie AD ma charakter retrospektywny; formułuje się je na podstawie objawów klinicznych, wykluczywszy zarazem obecność innych zaburzeń otępiennych lub chorób somatycznych o podobnym obrazie.
Dwoma znanymi czynnikami ryzyka rozwoju AD o późnym początku (>70 rż.) są: nosicielstwo allelu APOE4 oraz dodatni wywiad rodzinny. Ponieważ jednak warunki te są spełnione zaledwie u połowy chorych, można się spodziewać istnienia wielu innych czynników. Ich rola mogłaby polegać na intensyfikacji stanu zapalnego, zwiększaniu nasilenia subklinicznej choroby naczyniowej, modyfikacji procesów: fosforylacji białka tau oraz ekspresji i modyfikacji posttranslacyjnej białka prekursorowego amyloidu. Zjawiska te prowadziłyby do zaburzeń neurotransmisji, utraty połączeń synaptycznych, neurodegeneracji oraz klinicznych i neuropatologicznych zmian typowych dla AD. Wśród potencjalnych kandydatów na czynniki ryzyka rozwoju AD wymienia się otyłość i cukrzycę.

Drogowskaz dla lekarza

Jak rozpoznawać i leczyć stan przedcukrzycowy i cukrzycę typu 2?

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.