Pewne składniki jajek mogą przyczyniać się do obniżenia ryzyka cukrzycy typu 2 – wynika z badania, które publikuje pismo “Molecular Nutrition and Food Research”.
O ile spożywanie napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, o tyle związek między spożywaniem napojów bezalkoholowych a powikłaniami cukrzycy wciąż pozostaje nieznany.
W badaniu, którego wyniki opublikowało czasopismo „JAMA Neurology” próbowano odpowiedzieć na pytanie, czy u kobiet występuje zależność pomiędzy tymi dwiema chorobami.
W czasopiśmie "Obesity Surgery" ukazał się artykuł, w którym – posługując się punktacją DiaRem i Ad-DiaRem (Advanced DiaRem) – przeanalizowano długoterminowe (dwu- i pięcioletnie) pooperacyjne rokowania dotyczące cukrzycy typu 2 u pacjentów po przebytych zabiegach RYGB, SG i GB.
Celem badań podłużnych było sprawdzenie zależności pomiędzy cukrzycą typu 2 a zwiększonym stopniem zaniku mózgu i pogorszeniem funkcji poznawczych oraz czy atrofia mózgu wpływa na związek cukrzycy typu 2 z pogorszeniem funkcji poznawczych.
Głównym punktem końcowym omawianej subanalizy wyników badania CANVAS był udar mózgu zakończony lub niezakończony zgonem.
Badanie kohortowe oparte na danych publicznych Danii i Szwecji.
Wieloośrodkowe prospektywne badanie rejestracyjne.
Angielskie badanie ELSA.
Wyniki badania NHANES opublikowano w czasopiśmie „Metabolic Syndrome and Related Disorders”.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.