Australijscy naukowcy twierdzą, że tzw. słodziki mogą powodować deregulację glikemii i wywoływać zmiany metaboliczne prowadzące do cukrzycy.
Dieta bogata w wielonienasycone kwasy omega-6 może znacząco zmniejszać ryzyko cukrzycy - wynika z badań opublikowanych w piśmie "The Lancet Diabetes & Endocrinology".
Interdyscyplinarna grupa ekspertów stworzyła dokument, który w szerokim zakresie przedstawia wskazania żywieniowe dla pacjentów z chorobami neurologicznymi. Zostały w nim zebrane m.in. kryteria diagnostyczne rozpoznawania niedożywienia, etapy prawidłowego leczenia oraz sposoby wyboru drogi leczenia żywieniowego.
Niewystarczająca ilość snu może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy ciążowej – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Sleep Medicine Reviews”.
Udostępniono materiały pokonferencyjne.
Rusza cykl szkoleń dla nauczycieli.
18 października w Łodzi odbbył się Państwowy Egzamin Specjalizacyjny z diabetologii. Trwał 2 godziny i 10 minut.
Kafestol, substancja wchodząca w skład kawy, poprawia insulinowrażliwość, dzięki czemu wykazuje ona działanie ochronne przed cukrzycą typu 2, informuje czasopismo Journal of Natural Products.
Zespół łódzkich naukowców pracuje nad stworzeniem programu komputerowego do pomiaru i modyfikacji stężenia glukozy we krwi w czasie rzeczywistym. Ma on umożliwiać przetwarzanie danych z czujników stosowanych przez chorych na cukrzycę typu 1 i pomagać w ustabilizowaniu zmienności glikemii.
Stan przedcukrzycowy, który może doprowadzić do rozwoju cukrzycy, występuje u 318 mln ludzi na świecie, w tym około 5 mln Polaków – powiedziała dr Anna Sokołowska-Oracz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podczas europejskiego kongresu diabetologicznego w Lizbonie.
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.