Dieta

  • Owoce, desery, sorbety, lody latem - na co pozwolić dziecku choremu na cukrzycę typu 2?

    Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.

  • Sytość sensoryczna, czyli sernik zamiast obiadu

    Sytość sensoryczna nie jest wystarczającym sygnałem do zaprzestania spożywania żywności, często prowadząc do nadkonsumpcji – jemy więcej, tracimy rozeznanie, czy nasycamy głód fizyczny czy apetyt - mówi dr inż. Beata Sińska. Przeczytaj rozmowę MP.PL.

  • Kompleksowa opieka nad pacjentem z otyłością – psychodietetyka jako wsparcie pracy lekarza

    Bazując na czynnikach psychologicznych wpływających na odżywianie, psychodietetyk dąży do trwałej zmiany, która poprzez transformację starych nawyków, wypracowanie nowych zachowań żywieniowych oraz wyposażenie pacjenta w zestaw umiejętności pozwoli na utrzymanie prawidłowej masy ciała bez życia w permanentnym stanie ograniczania.

  • Jaką rolę w rehabilitacji po udarze mózgu odgrywa postępowanie dietetyczne?

    O roli postępowania dietetycznego w rehabilitacji pacjentów po udarze mózgu powiedziała dr hab. n. med. Iwona Szarzyńska-Długosz.

  • Ryzyko wynikające ze źle dobranej diety

    - Z otyłością kojarzy się ponad 45 chorób, dlatego dieta musi być indywidualnie dostosowana do potrzeb metabolicznych pacjenta. Źle dobrana dieta może mieć bardzo negatywne skutki. Przeczytaj rozmowę MP.PL z dr Magdaleną Białkowską, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

  • Beżowa tkanka tłuszczowa - komentarz

    Ponieważ tekst o beżowej tkance tłuszczowej (BAT) wywołuje Państwa zainteresowanie i emocje, chcę odnieść się do budzącej kontrowersje cytowanej publikacji autorstwa Hanssen M.J. i wsp. „Short term cold acclimation improves insulin sensitivity in patients with type 2 diabetes mellitus” opublikowanej w 2015 r. na łamach opiniotwórczego pisma Nature Medicine.

  • Beżowa tkanka tłuszczowa – czy nowy sojusznik w walce z cukrzycą typu 2 i otyłością?

    Histologiczny podział tkanki tłuszczowej na białą i brunatną stał się, w ostatniej dekadzie, nie mniej atrakcyjny i użyteczny dla badaczy niż klasyczny anatomiczny podział na tkankę tłuszczową obwodową i trzewną.

  • Piramida zdrowego żywienia

    W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikował nową wersję Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla zdrowych osób. Uwzględnia ona aktualne wyniki badań naukowych dotyczących zdrowego stylu życia i jego wpływu na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworowym.

  • Organokiny – nowe pojęcie w regulacji metabolizmu energetycznego

    Poznanie procesów zachodzących przy współudziale organokinin może być kluczowe w tworzeniu skutecznych strategii terapeutycznych zaburzeń metabolicznych. Co więcej, oznaczanie profilu organokinin może się okazać przydatnym narzędziem diagnostyczno-prognostycznym w ocenie rozwoju ryzyka tych zaburzeń u poszczególnych pacjentów.

  • Tkanka tłuszczowa - czy tylko magazyn energetyczny?

    Otyłości najczęściej towarzyszy proces zwiększenia insulinooporności, który w niektórych przypadkach doprowadza do rozwoju kolejnych zaburzeń metabolicznych, jak cukrzyca typu 2, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, uogólniona miażdżyca (z jej następstwami: chorobą niedokrwienną serca, udarem, zawałem serca,) czy niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby.

66 artykułów - strona 4 z 7

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.