Dieta

  • Jak nauczyć chorych na cukrzycę typu 1 liczenia wymienników węglowodanowych

    Umiejętność liczenia WW jest niezbędnym warunkiem skuteczności leczenia cukrzycy typu 1, prawidłowego wyrównania metabolicznego, a przez to przyczynia się do uniknięcia późnych powikłań cukrzycy, będących bezpośrednim skutkiem przewlekłej hiperglikemii. Bez liczenia węglowodanów w posiłkach prawidłowe dawkowanie insuliny jest niemożliwe.

  • Ziemniak pod lupą

    Naukowcy sprawdzili, czy jedzenie ziemniaków i frytek zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

  • Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem retinopatii cukrzycowej

    Dieta śródziemnomorska obecnie uznawana jest za najzdrowszy model żywienia człowieka. Liczne badania naukowe potwierdzają jej korzystny wpływ na zmniejszanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Mniejszy odsetek zachorowań i zdarzeń sercowych zaobserwowano w populacji basenu Morza Śródziemnego.

  • Dieta cukrzycowa u chorych w stanie terminalnym

    – Chorzy w stanie terminalnym mają trudności z jedzeniem, często wymiotują, cierpią na dolegliwości bólowe, więc wprowadzanie im ograniczeń żywieniowych nie ma sensu – mówi dr Anna Tomczyk, diabetolog zajmująca się chorymi onkologicznymi w stanie terminalnym.

  • Szczegółowe zalecenia dietetyczne w stanie przedcukrzycowym

    Stan przedcukrzycowy ma często charakter odwracalny, w przeciwieństwie do cukrzycy. Dlatego też Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD) u osób ze stanem przedcukrzycowym zaleca redukcję masy ciała poprzez modyfikację stylu życia, obejmującą aktywność fizyczną i zmniejszenie kaloryczności diety.

  • Czy owoce to w diabetologii „zakazany owoc”?

    W materiałach edukacyjnych dla chorych na cukrzycę można znaleźć przestrogę, że owoce zawierają glukozę i fruktozę, które zwiększają stężenie glukozy we krwi.

  • Jeść jajka, czy nie jeść...

    Stanowiska towarzystw naukowych nie pomagają w odpowiedzi na to pytanie, a co mówi EBM?

  • Stan przedcukrzycowy - dobór diety

    Stan przedcukrzycowy jest stanem dużego ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Leczenie polega głównie na leczeniu dietetycznym.

  • Obfite śniadanie i symboliczna kolacja – czy to recepta na normoglikemię?

    Żywienie chorych na cukrzycę typu 2, obok aktywności fizycznej i dążenia do normalizacji masy ciała, stanowi podstawę leczenia. Szczególną uwagę zwraca się na jakość produktów, ich kaloryczność oraz utrzymanie odpowiednich proporcji składników żywieniowych w diecie.

  • Idealny lunch dla dziecka

    W 2008 r. w związku z narastającym w USA problemem otyłości również wśród dzieci i młodzieży eksperci zajmujący się kwestią żywienia dzieci przeprowadzili ocenę dotyczącą składu posiłków spożywanych przez amerykańskie dzieci i nastolatki w szkole.

66 artykułów - strona 6 z 7

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.